Byron Katie

Katie : www.thework.com

Vaše srce sem... vaš notranji glas, ki ste ga v sebi tako preglasili
s prepričanji, da ga ne slišite več...BK

Sem ljubiteljica tega kar je. Pa ne zato ker bi bila duhovna oseba, temveč zato, ker je boleče, kadar se prepiram z Resničnostjo. Prav zato lahko vemo, da je Resničnost dobra takšna kot je, ker izkušamo napetost in frustracijo vsakič, ko se prepiramo z njo. Nimamo naravnega občutka in ravnotežja. Ko se Resničnosti prenehamo upirati, postanejo naša dejanja spontana, enostavna, prijazna in neustrašna.

Tisočletja so nam govorili naj ne sodimo. A priznajmo si, da to vsi ves čas počnemo. Resnica je, da se nam sodbe vsem vrtijo po glavah. Delo nam končno dovoli, da sodbe spregovorijo ali celo kričijo na papirju. Spoznamo, da lahko celo za najbolj neprijetnimi mislimi skriva brezpogojna ljubeznen.

Skozi Delo spoznaš kdo si, s tem ko vidiš, kaj si misliš o drugih ljudeh. Končno uvidiš, da je vse zunaj tebe odsev tvojega lastnega mišljenja. Ti si pripovedovalec zgodb, projektor vseh zgodb in svet je projicirana podoba tvojih misli.

Konec trpljenja in začetek malih nebeških radosti: Od začetka časa, so si ljudje prizadevali spremeniti svet, da bi bili srečni. To v resnici ni nikoli delovalo, kajti problema se lotevamo iz napačne strani . Kar nam Delo ponuja, je sprememba projektorja – mišljenja- namesto projiciranega. To je približno tako, kot, da bi na leči projektorja nastal madež, mi pa verjamemo, da je madež na platnu. Potem se jezimo na to ali ono osebo ali situacijo in skušamo spremeniti tega ali onega , na komer se pač madež trenutno pojavi. Poskušati spreminjati projicirane podobe, je jalovo delo. Ko enkrat spoznamo, kje je madež – lahko očistimo lečo. To je konec trpljenja in začetek malih nebeških radosti.

Spoznanje , ki ji je spremenilo življenje: Byron Katie je v svojih zgodnjih tridesetih postala resno depresivna . Skoraj desetletje je padala po spirali v globino stresa, jeze, samomorilnih misli in zadnji dve leti tega obdobja velikokrat ni bila sposobna zapustiti svoje spalnice. Potem, nekega Februarskega jutra 1986, je imela izkušnjo, ki ji mnogi pravijo razsvetljenje. Katie ji pravi »prebujenje v Resničnost«.

O tistem brezčasnem trenutku pravi: Razumela sem , da sem trpela, kadarkoli sem verjela svojim mislim. Ko pa jim nisem verjela je trpljenje prenehalo. In spoznala sem , da je to resnica za vsakega človeka . Svoboda je tako zelo enostavna. Spoznala sem, da trpljenje sami izberemo. V sebi sem prepoznala Radost, ki ni nikdar izginila, niti za trenutek . Ta Radost je v vsakem od nas, vedno .

Spoznala je, da tisto, kar je povzročalo njeno depresijo, ni bil svet okrog nje, ampak njena prepričanja, ki jih je imela o svetu. Namesto brezupnega poskušanja spreminjati svet, da bi ustrezal njenim stališčem, je lahko izprašala (preverila) svoje misli. Ko se je srečala z Resničnostjo, tako kot je, je izkusila nepredstavljivo svobodo in radost. Kot rezultat tega, je zaležana, samomorilna ženska nenadoma bila izpolnjena z ljubeznijo do vsega, kar življenje prinaša.Metoda samo-spraševanja, ki se imenuje Delo se ni razvila iz omenjene izkušnje, ampak se je skupaj s Katie in iz nje prebudila tistega februarskega jutra . Prvi ljudje, ki so naredili Delo, so poročali, da je transformiralo njihova življenja in Katie je kmalu začela dobivati povabila , da začne proces učiti v javnosti.

Danes je ena med najbolj znanimi učitelji (advaita), čeprav se sama ne opredeli tako in pravi, da je vsa modrost znotraj nas samih.

Kdo je Katie v svetu ?

"Duhovni inovator –vizionarka novega tisočletja "
Revija Time, ZDA

"S svojo »lasersko« mislijo ljubezni , nas Katie povede v področje onkraj pogorišča iluzij"
Revija Times, London

"Delo Byron Katie je blagoslov na našem planetu. Korenine vzroka našega trpljenja so v poistovetenju z mislijo, z »zgodbo« , ki se neprestano vrti v naši glavi. Delo deluje kot ostra britev, ki zareže v iluzijo in ti omogoči spoznati svoje brezčasno bistvo. Radost, mir in ljubezen, ki iz tega spoznanja izvira , je tvoje naravno stanje. "
Eckhart Tolle, avtor knjige »ZDAJ« (The Power of Now)

"Byron Katie je resnično velika in navdihujoča učiteljica našega časa. Meni osebno je bila v izjemno pomoč in to žensko- polno globoke modrosti ljubim."
Dr. Wayne Dyer
avtor, Inspiration

"Način Dela Byron Katie v vsakodnevnem življenju, je čista modrost. Neustrašno, nezadržno in velikodušno nas usmerja k notranjemu miru. Redkokdaj vidim duhovnega učitelja , ki bi utelešal modrost na tako močan in strasten način, kot Katie , ki te s temi vrlinami objema , vsak trenutek."
Roshi Bernie Glassman

"Delo Katie, je čudovita transformativna praksa za vsakogar, ki ga zanima duhovna rast."
Lama Surya Das
avtor, Awakening the Buddha Within

"Ljubi Bog! Le od kod se je vzela Byron Katie? Njeno Delo je osupljiv in učinkovit protistrup trpljenju, ki si ga ustvarjamo po nepotrebnem. Prosi nas, da ničesar ne verjamemo in nam pokaže jasno in enostavno pot iz zmot in samoprevar."
David Chadwick avtor, Crooked Cucumber: The Life and Zen Teaching of Shunryu Suzuki

"Zamislite si, da bi lahko našli pot in objeli svoje življenje z radostjo, prenehali prepir z resničnostjo in dosegli jasnost sredi kaosa. To je tisto, kar Ljubiti kar je ponuja. Nič manj, kot radikalen način kako živeti svoje življenje. Vprašanje je : ali smo dovolj pogumni, da bi to sprejeli?"
Erica Jong avtor, Fear of Flying

»Vesela sem, da mi je življenje poslalo na pot Katie v pravem času!
Po več kot petnjast letih »iskanja Sebe s polnim delovnim časom« in desetletnem študiju psihologije, ezoterike in s kar nekaj terapevtskimi diplomami sem se znašla v situaciji, da me prav nič od tega ni več veselilo. Počutila sem se, kot na samotnem otoku, kjer bi rada napisala le še poslednjo željo in jo poslala v steklenici (če seveda predpostavljam, da so na otoku steklenica, svinčnik in papir in bi željo sploh imela). Preprost, jasen in učinkovit proces, ki ga Katie sama ne želi imenovati »terapija« mi je nov navdih in izziv. Iz lastne izkušnje vem, da zdravita le ljubezen in razumevanje, zato se kot »asistenka za Delo« počutim tako zelo – končno Doma.«

Lahko sem "nihče" in postavljam preprosta a "močna" vprašanja ,
ki te usmerjajo k lastni resnici.
(Čeprav ljudje večkrat mislijo da sem psihologinja, odkar delam kot prostovoljka
na telefonski liniji BK institute :) http://www.instituteforthework.com)

Milena

»Delo seže onkraj »terapije«, omogoča direktno transformacijo trpljenja v stanje svobode.« BK